28 september 2023

Zuiderzee Salade

Buurvrouw's Blog is tegenwoordig ook als podcast te beluisteren via het YouTube kanaal van De Dames Amarant

Charlotte Notenkraker hier. Dirigente van het GGVD, het Groot Geen Visservrouwenkoor uit ons mooie plaatsje Dudam. Geniale naam GGVD al herhaal ik het zelf. Iedere vrouw is welkom in ons koor.  Accountantsvrouwen, loodgietersvrouwen, timmervrouwen, aangetrouwd of zelf werkzaam. Nooit een probleem. Eén uitzonderingetje is er maar en ja, ‘What are the odds’  ik herhaal ‘hoe waarschijnlijk is het’ We zitten meer dan 100 kilometer van het water. Geen meer, geen zee te bekennen. We hebben precies zeven slootjes binnen de gemeentegrenzen en geen zinnige Dudammer loopt daar in hoor, dus hoe hebben we kunnen bevroeden dat hier ooit in het dorp een Vissersvrouw zou komen wonen en, ik zou er bijna van gaan vloeken, in ons GGVD zou willen zingen …..

Vorige week meldde ze zich op onze repetitie. Jannie Schilder uit Volendam, vissersvrouw. Nou, ik wilde haar gelijk wegsturen, maar ja toen kwam ze met zo’n hartverscheurend verhaal ….

Buurvrouw: Joehoe!!! Charlotte!!!! Buurvrouw en ik zijn d’r. Is er al koffie??? 

Charlotte: Repetitie begint pas over een half uur mevrouw Buurvrouw. Ik zit net een blog in te spreken over ons probleem ….

Buurvrouw: Probleem? 

Charlotte: Met Jannie …..

Buurvrouw: Heb je al geblogt, dat d’r man is verdronken in de Zuiderzee toen het heel hard stormde

Charlotte: In het IJsselmeer mevrouw buurvrouw. Jannie’s man, Simon Schilder,  is verdronken in het IJsselmeer.

Buurvrouw: Ja, ja, weet ik wel (zingt) Eens ging de zee daar te keer, maar dat doet die niet meer. Zuiderzee heet nou IJsselmeer. Misschien kunnen we die Zuiderzee salade ook wel met het hele koor zingen Charlot!!!

Buurvrouw's Buurvrouw: Zeg Charlotte. 

Charlotte: Ja buurvrouw van de buurvrouw, zeg het eens


Buurvrouw's Buurvrouw: Even voor iedereen er is. Weet je al of Marie Antoinette eindelijk bij d’r psychiater is geweest. Die persoonsveranderingen van haar gaan ons echt opbreken hoor. Als indiaan Poko paste ze prima in ons koor, maar sinds ze zegt dat ze Sjaan de Hark is, staat ze in die lange witte jurk en een hark met hooi eraan en ze ruikt alsof er de hele tijd iets staat aan te branden.

Buurvrouw: Ja, buuv heeft gelijk Charlot, en het is nog erger als Sjaan naast die vislucht van Jannie Schilder staat.

Charlotte: Hoezo?

Buurvrouw: Nou dan wordt het een zo’n gerookte palingsoundlucht

Charlotte: buurvrouwen van het koor. Nou even rustig blijven. In ons koor mag iedereen zijn, met of zonder hark, hoe die zich voelt, hoe die zich ruikt. Maar, ik kan het niet vaak genoeg herhalen, zolang ze maar geen vissersvrouw is én dat is ons hele grote probleem.

Buurvrouw: Nou Charlot, volgens mij is het echte probleem dat ze veel te hard zingt, misschien kunnen we d’r doorverkopen aan ons Zwitsers zusterkoor uit Kloten, die zongen toch ook  hard.

Charlotte: Dat was het Kein Fischersfrauenchor, die willen auch geen vissersvrouw mevrouw Buurvrouw.  Maar ja, Jannie zingt inderdaad wel hard. Ze heeft in Volendam gezongen in het KZN. Daar heeft ze veel solo's gezongen

Buurvrouw: KZN???

Jannie: Het Koor Zonder Naam

Buurvrouw: O, daar is Jannie

Jannie: Goedenavond Dames

Joehoe: Vrouwen Jannie, geen dames. De Dames Amarant, dat zijn Dames.

Jannie: De Dames Amarant, is dat ook een koor? dat klinkt wel goed. Misschien kan ik mij bij deze Dames voegen, want ik kwam eigenlijk om me af te melden. Ik wil jullie niet beledigen of zo, maar jullie koor is toch een beetje beneden mijn peil en er hangt zo'n raar luchtje de hele tijd, dat slaat ontzettend op m’n keel .... Dag hoor. (Jannie loopt weer weg)

Charlotte: Sodeju. Wij beneden peil, wij beneden peil! 

Buurvrouw's buurvrouw: Rustig, rustig Charlot. Trek het je niet aan. Die gaat gewoon weer terug naar de Volendamse haven.

Buurvrouw: (zingt) Daar gaat Jannie, terug naar de haven. Een frisse wind die waait weer door ons koor Met z'n allen buuv. De Zuiderzee Salade!!!


Buurvrouw en Buurvrouw's buurvrouw samen: Eens ging de zee daar te keer, maar dat doet die niet meer ..... 

Charlotte: Stop onmiddelijk mevrouw Buurvrouwen! Laten we ons niet tot zo'n peil verlagen!. Met een Zuiderzee Salade ...... ballade ... salade ... O ... ,het is een grapje (lacht)Gastblogger: Charlotte Notenkraker 

Geen opmerkingen: