11 november 2016

SINTE SINTE MAARTEN ....


We gingen aan de keukentafel aan de slag .....
Ik zag buuv net voorbij lopen met een kistje mandarijnen én vanmorgen zag ik al dat d'r gordijnen weer open zijn ... Hé, ze komt m'n tuinpad oplopen. Dat doet ze nooit. Ik loop altijd op háár tuinpad ........... vreemd ............ Als ze maar niet denkt dat ze thee van me krijgt!!!!

TRRRING!!!!!!

Ze belt aan ............. dit is niet goed ............... dat is mijn rol. Oke, ik kan niet aanbellen bij buuv, want d'r bel is altijd stuk, maar IK ga naar haar en dan krijg IK geen koffie. Zij komt nooit bij mij om geen thee te krijgen??????

"Buuv?"
"Goeiemorgen buurvrouw. Je hebt nog geen snoep gekocht hoop ik ........"
"Snoep??? .............. uh"
"Ja, natuurlijk heb je weer allemaal rommel gekocht. Maar niet dit jaar buuv. Het moet stoppen dat de buurtkinderen ieder jaar met Sint Maarten vergiftigd worden met een overdosis aan zoetigheid. WIJ gaan samen mandarijntjes versieren!!"
"Uh ...."
"Burgerparticipatie buurvrouw. Van de overheden moeten we het niet meer hebben. Het hele systeem is corrupt. Wij gaan zelf nadenken én doen én daarom gaan wij samen mandarijntjes versieren ...."
"Maar ik heb gedacht buuv en de kinderen willen helemaal geen mandarijntjes!"
"Dat willen ze wel!"
"Alle buurtkindjes willen snoep ..... Ze mogen ook al geen koffie, dat weet ik want ik had vorig jaar allemaal boze buren voor deur ...."
"Ja, vind je het gek ..."
"Ik ben groot geworden met koffie buuv, je doet alleen maar zo lelijk tegen me omdat Hillary geen president is geworden ...."
"Daar wil ik het NIET meer over hebben .........."

 >>>>>>>>>>>>> Een half uurtje later >>>>>>>>>>>>>>

Puh, ik ben buuv best wel een boel tegemoet gekomen en heb helemaal mee geparticipeerd!! We gingen samen aan de keukentafel aan de slag. Dat ging helemaal goed totdat buuv ontdekte dat ik in alle mandarijntjes een klein gaatje had gemaakt en er een paar gummibeertjes in had gedouwd. "Burgerinitiatief buuv", zei ik nog,
... ik zag d'r heel langzaam
rood worden .......
want ik weet dat 
buuv altijd rustig wordt van moeilijke woorden, maar ik zag d'r heel langzaam rood worden en op dat moment nam ze een slokje uit d'r theekopje ...........

Tja, in een poging buuv toch is een keer een andere theebeleving te geven had ik een touwtje gedaan aan een koffiepad, zodat het net een theezakje leek. Buuv is een kip als ze d'r bril weer is niet op heeft, dus ik dacht daar kom ik wel mee weg ............ Voor ik 't wist stond ik buiten op de stoep, (buuv is daar in de loop der jaren heel handig in geworden) maar nadat ze me de deur uit had gezet, realiseerde ze zich dat ze bij mij thuis zat. De herfstblaadjes stoven in het rond toen ze uiteindelijk m'n tuinpad afstormde .... 

Buuv begrijpt niet dat ik de buurtkindjes alleen maar gelukkig wil maken en niet zo ongelukkig als zus, zusje en ik op die druilerige Sint Maarten in 1961. Zus, zusje en ik waren nog maar net zes jaar geworden en vader had gezegd dat we groot genoeg waren om met onze thermoskannetjes langs de deuren te gaan om als echte buurmeisjes om koffie te vragen. "Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen", zei die nog. Ja, onze Pa stond toch alleen voor onze opvoeding en hij wilde goeie buurvrouwen van ons maken ............. zucht, maar we hebben gefaald die dag. We kwamen thuis met alleen maar snoep en dropveters in onze thermoskannetjes. Niemand wilde ons koffie geven. "Ach wat schattig", zeiden de buurvrouw- en mannen als we ons liedje zongen, dat Zus helemaal zelf verzonnen had:

"Sinte, sinte maarten
De koeien hebben staarten
Daar roeren ze de koffie mee
Want ze lusten ook geen thee"

We kregen applaus en lieve lachjes, maar als we dan dachten dat het lukte, kregen we weer een hand vol snoep. Mensen kunnen heel wreed zijn tegen kinderen. Ik schrik d'r 's nacht nog wel is wakker van .................

De buurvrouw
Geen opmerkingen: